
Ventila sense passar-te i zonifica l'escalfor
5 minuts és el temps que necessita la teva llar per ventilar-se completament, 10 si les finestres són de mida reduïda. El més recomanable és evitar fer-ho en els moments més freds del dia.
Després d'una dutxa, no obris una finestra, obra la porta perquè l'escalfor s'expandeixi.
Si tanques les portes de les habitacions on no estàs, generaràs escalfor a les que si hi estàs i d'aquesta manera evitaràs que el fred s'escampi per tota la casa.
Quan es pongui el sol, baixa les persianes per preservar l'escalfor.
Abriga la teva llar: alfombres, nòrdics, mantes i parquet
El terra és l'element constructiu de més pèrdua energètica, podent arribar a una temperatura mitjana de 10 a 12 graus a l'hivern, mentre que a l'estiu ascendeix als 14 o 16. Ara és el moment de treure rendiment al parquet, o si no és el cas, de la moqueta o les alfombres, d'aquesta manera reduiràs la pèrdua d'energia calòrica. També pots utilitzar cortines més gruixudes per consumir menys en calefacció.

Utilitza nòrdics i llençols de franela o tèrmics
D'aquesta manera dormiràs millor ja que pesen menys i són més confortables que les mantes. En canvi, posa mantes al teu sofà per aconseguir confort tèrmic, mentre llegeixes o veus la televisió. Les alternatives més aconsellables són les de llana, polar o de franela.
Els colors també juguen un paper important
Segons un estudi de la Universitat Estatal de Campinas, a São Paulo, Brasil, el color negre capta el 98% de la calor que arriba, seguit del gris i del verd fosc. Si ho traslladem a la nostra llar, un còmode silló de color fosc és una bona opció per combatre les fredes tardes d'hivern.


Controla la temperatura
Posa termostàts que controlin la temperatura de tota la vivenda a uns 20ºC de dia i uns 17ºC de nit. És aconsellable que apaguis la calefacció de nit i l'encenguis passat el migdia, després d'aprofitar l'escalfor del sol. Evita cobrir els radiadors amb roba mullada, ja que augmentarà el consum i no permetràs que en surti l'escalfor. En el cas que utilitzis una bomba de calor, procura mantenir els filtres de l'aparell nets seguint sempre les instruccions del fabricant.
Revisa les possibles fugues d'escalfor
Assegura't que no tinguis fugues en els tancaments de portes i finestres. Si no vols haver de canviar tancaments, la millor manera de controlar-ho és sellant amb silicona les escletxes que hi hagi entre la paret i les portes o finestres. Posa atenció també a la part inferior dels tancaments que comuniquin amb l'exterior i posa-hi ribets.
Aprofita per encendre espelmes
La seva llum no contribueix a incrementar la temperatura de la vivenda, però crea un ambient més càlid. La decoració també ajuda a aportar calidesa, per això recomanem tèxtils amb cos i de colors càlids.